spirytus rektyfikowany Otrzymywanie

Podobne
 
hidden

Temat: W脫DKA
bez rektyfikacji, okre艣la si臋 jako bimber. Komisja Europejska rozpocz臋艂a prace nad zdefiniowaniem terminu "w贸dka". Kraje "w贸dczane", czyli m.in. Polska, Finlandia i Szwecja wst臋pnie wyrazi艂y niezadowolenie z nowej dyrektywy. Ich zdaniem w贸dk臋...
殴r贸d艂o: siarzewski.fora.pl/a/a,40.html



Temat: Bimber - temat zbiorczy Samogon , destylat domowy ,
Bimber (samogon) - nap贸j alkoholowy produkowany najcz臋艣ciej w warunkach domowych. Ze wzgl臋du na prostot臋 wykorzystywanego sprz臋tu otrzymywany przez destylacj臋 okresow膮 (w odr贸偶nieniu od destylacji ci膮g艂ej w gorzelniach przemys艂owych) Zacieru z fermentacji alkoholowej (Istniej膮cy pogl膮d, 偶e bimber mo偶na uzyska膰 poprzez wymra偶anie jest ca艂kowicie nieprawdziwy[1]). Zale偶nie od surowc贸w i sposobu oczyszczania bimber r贸偶ni si臋 zapachem i smakiem. Najcz臋艣ciej otrzymywany z najta艅szych produkt贸w (zbo偶e, ziemniaki, cukierki, cukier, melasa) bez dodatkowej rektyfikacji, jest bezbarwny i ma ostry, nieprzyjemny zapach, ale oczyszczony, najcz臋艣ciej w臋glem aktywnym, wyst臋puj膮cy w mieszankach (np: w ajerkoniaku) daje wra偶enie smaku zwyk艂ego spirytusu. Cz臋sto uszlachetniany...
殴r贸d艂o: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=540116


Temat: KAWIOR
za wikipedi膮: Rodzaje w贸dki, dla ka偶dego co艣 dobrego W贸dki mo偶na podzieli膰 na: * w贸dki czyste – b臋d膮ce rozcie艅czonym wod膮 do 45% (lub wi臋cej) spirytusem rektyfikowanym; o w贸dki czyste zwyk艂e - powsta艂e ze spirytusu rektyfikowanego zbo偶owego lub ziemniaczanego o w贸dki wyborowe - powsta艂e ze spirytusu rektyfikowanego wyborowego (dwukrotnie rektyfikowanego) o w贸dki luksusowe - powsta艂e ze spirytusu rektyfikowanego luksusowego (wielokrotnie rektyfikowanego) * w贸dki gatunkowe – otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyci膮g贸w ro艣linnych, olejk贸w zapachowych, cukru itp.; do szeroko poj臋tych w贸dek gatunkowych zalicza si臋 te偶 wysokoprocentowe napoje alkoholowe produkowane z: o destylat贸w owocowych i zio艂owych rektyfikowanych ... * bimber – nap贸j alkoholowy podobny do w贸dki produkowany ze spirytusu destylowanego, ale nierektyfikowanego. W贸dki gatunkowe ze wzgl臋du na ilo艣膰 ekstraktu mo偶na r贸wnie偶 podzieli膰 na: * w贸dki wytrawne (do 50 g...
殴r贸d艂o: zapasowe.fora.pl/a/a,3410.html


Temat: biotechnologia - pyt.
... Produkcja kwasu octowego - metody fermentacji. 50. Fermentacja kwasu mlekowego. 51. Oczyszczanie i zag臋szczanie kwasu mlekowego. 52. Metody otrzymywania enzym贸w pochodzenia mikrobiologicznego. 53. Wydzielanie i oczyszczanie preparat贸w enzymatycznych z pod艂o偶a. 54....
殴r贸d艂o: kornelia.xaa.pl/viewtopic.php?t=1609


Temat: Vodka
w贸dki luksusowe - powsta艂e ze spirytusu rektyfikowanego luksusowego (wielokrotnie rektyfikowanego) * w贸dki gatunkowe – otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyci膮g贸w ro艣linnych, olejk贸w zapachowych, cukru itp.; do szeroko poj臋tych w贸dek gatunkowych zalicza ... (arak, rum, starka, whisky, brandy, rakija, 艣liwowica, tequila, mescal) - w贸dki gatunkowe naturalne * bimber – nap贸j alkoholowy podobny do w贸dki produkowany ze spirytusu destylowanego, ale nierektyfikowanego. W贸dki gatunkowe ze wzgl臋du ... – czysta, bezbarwna, gatunkowa oraz wytrawna 55%-wa w贸dka zio艂owa; produkowana przez firm臋 Toorank z Jasienicy. * Arktica – bezbarwna w贸dka produkowana przez firm臋 Polmos Wroc艂aw z wysokiej jako艣ci rektyfikowanego spirytusu zbo偶owego ... ml, zawarto艣膰 spirytusu wynosi ok. 40%. * Ojczysta * Pan Tadeusz - w贸dka 偶ytnia o zawarto艣ci alkoholu 40% produkowana przez V&S Luksusowa (dawniej: "Polmos" Zielona G贸ra). Na butelce ilustracja z pierwszego wydania Pana Tadeusza z 1834 roku. * Polonaise - w贸dka luksusowa o mocy 40%, produkowana na bazie spirytusu zbo偶owego lub neutralnego przez Polmos 艁a艅cut; sprzedawana w butelkach poj. 200 ml, 500...
殴r贸d艂o: dlapijakow.fora.pl/a/a,4.html


Temat: OCET
oko艂o 96% (dost臋pny w handlu ma moc 95%). Poniewa偶 alkohol etylowy tworzy z wod膮 mieszanin臋 azeotropow膮, jest to maksymalne st臋偶enie, kt贸re mo偶na otrzyma膰 przez rektyfikacj臋 spirytusu surowego rektyfikacja Rektyfikacja (destylacja frakcyjna, frakcjonowana, frakcjonuj膮ca) – z fizycznego punktu widzenia jest to proces destylacji kaskadowej (wielopoziomowej), w kt贸rym ka偶dy stopie艅 procesu jest zasilany produktem (destylatem) poprzedniego. Jednak z technologicznego punktu widzenia rektyfikacja jest procesem jednostkowym, w kt贸rym mieszanina ciek艂a jest rozdzielana na frakcje o r贸偶nej (zwykle zbli偶onej) lotno艣ci. Rektyfikacja w warunkach przemys艂owych zachodzi w specjalnych kolumnach rektyfikacyjnych zapewniaj膮cych adiabatyczne warunki procesu, cho膰 czasami stosuje si臋 ... w laboratoriach chemicznych, gdy偶 rektyfikacja jest o wiele wydajniejsza ni偶 destylacja prosta. Spirytus surowy (sur贸wka) - wodny roztw贸r alkoholu etylowego. Zawiera 88% alkoholu. Otrzymywany g艂贸wnie w gorzelniach przez odp臋d spirytusu z zacieru. W procesie rektyfikacji otrzymuje si臋 z niego spirytus rektyfikowany i spirytus bezwodny. 90% jest sk艂adnikiem spirytusu ska偶onego - denaturatu. Otrzymany z odpowiednich owoc贸w (55-75%) jest sk艂adnikiem napoj贸w alkoholowych np: koniak, rum, starka, 艣liwowica, whisky, winiak. Mo偶na do niego zaliczy膰 tak偶e bimber. A z czego zacier ? Zacier - mieszanina cukru, wody i dro偶d偶y, poddana fermentacji, s艂u偶y do otrzymywania spirytusu. Powszechnie uto偶samiana z zacierem do otrzymywania bimbru. Cz臋sto cukier zast臋puje si臋 owocami itp. Mo偶na r贸wnie偶 zamiast owoc贸w u偶y膰 ziemniak贸w, je艣li skrobia w nich zawarta zosta艂a wcze艣niej poddana reakcji hydrolizy, przy pomocy enzym贸w zawartych ... i 10 dag dro偶d偶y – sk艂ad zacieru, chocia偶 cz臋sto dawa艂o si臋 5 litr贸w wody. i dalej tym tropem id膮c: Gorzelnia to zak艂ad wytw贸rczy produkuj膮cy spirytus surowy (nie oczyszczony alkohol etylowy) metod膮...
殴r贸d艂o: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=29




 
Copyright 2006 MySite. Designed by Web Page Templates