spirytus rektyfikowany Otrzymywanie

Podobne
 
hidden

Temat: WÓDKA
bez rektyfikacji, określa się jako bimber. Komisja Europejska rozpoczęła prace nad zdefiniowaniem terminu "wódka". Kraje "wódczane", czyli m.in. Polska, Finlandia i Szwecja wstępnie wyraziły niezadowolenie z nowej dyrektywy. Ich zdaniem wódkę...
Źródło: siarzewski.fora.pl/a/a,40.html



Temat: Bimber - temat zbiorczy Samogon , destylat domowy ,
Bimber (samogon) - napój alkoholowy produkowany najczęściej w warunkach domowych. Ze względu na prostotę wykorzystywanego sprzętu otrzymywany przez destylację okresową (w odróżnieniu od destylacji ciągłej w gorzelniach przemysłowych) Zacieru z fermentacji alkoholowej (Istniejący pogląd, że bimber można uzyskać poprzez wymrażanie jest całkowicie nieprawdziwy[1]). Zależnie od surowców i sposobu oczyszczania bimber różni się zapachem i smakiem. Najczęściej otrzymywany z najtańszych produktów (zboże, ziemniaki, cukierki, cukier, melasa) bez dodatkowej rektyfikacji, jest bezbarwny i ma ostry, nieprzyjemny zapach, ale oczyszczony, najczęściej węglem aktywnym, występujący w mieszankach (np: w ajerkoniaku) daje wrażenie smaku zwykłego spirytusu. Często uszlachetniany...
Źródło: forum.pclab.pl/index.php?showtopic=540116


Temat: KAWIOR
za wikipedią: Rodzaje wódki, dla każdego coś dobrego Wódki można podzielić na: * wódki czyste – będące rozcieńczonym wodą do 45% (lub więcej) spirytusem rektyfikowanym; o wódki czyste zwykłe - powstałe ze spirytusu rektyfikowanego zbożowego lub ziemniaczanego o wódki wyborowe - powstałe ze spirytusu rektyfikowanego wyborowego (dwukrotnie rektyfikowanego) o wódki luksusowe - powstałe ze spirytusu rektyfikowanego luksusowego (wielokrotnie rektyfikowanego) * wódki gatunkowe – otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, olejków zapachowych, cukru itp.; do szeroko pojętych wódek gatunkowych zalicza się też wysokoprocentowe napoje alkoholowe produkowane z: o destylatów owocowych i ziołowych rektyfikowanych ... * bimber – napój alkoholowy podobny do wódki produkowany ze spirytusu destylowanego, ale nierektyfikowanego. Wódki gatunkowe ze względu na ilość ekstraktu można również podzielić na: * wódki wytrawne (do 50 g...
Źródło: zapasowe.fora.pl/a/a,3410.html


Temat: biotechnologia - pyt.
... Produkcja kwasu octowego - metody fermentacji. 50. Fermentacja kwasu mlekowego. 51. Oczyszczanie i zagęszczanie kwasu mlekowego. 52. Metody otrzymywania enzymów pochodzenia mikrobiologicznego. 53. Wydzielanie i oczyszczanie preparatów enzymatycznych z podłoża. 54....
Źródło: kornelia.xaa.pl/viewtopic.php?t=1609


Temat: Vodka
wódki luksusowe - powstałe ze spirytusu rektyfikowanego luksusowego (wielokrotnie rektyfikowanego) * wódki gatunkowe – otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, olejków zapachowych, cukru itp.; do szeroko pojętych wódek gatunkowych zalicza ... (arak, rum, starka, whisky, brandy, rakija, śliwowica, tequila, mescal) - wódki gatunkowe naturalne * bimber – napój alkoholowy podobny do wódki produkowany ze spirytusu destylowanego, ale nierektyfikowanego. Wódki gatunkowe ze względu ... – czysta, bezbarwna, gatunkowa oraz wytrawna 55%-wa wódka ziołowa; produkowana przez firmę Toorank z Jasienicy. * Arktica – bezbarwna wódka produkowana przez firmę Polmos Wrocław z wysokiej jakości rektyfikowanego spirytusu zbożowego ... ml, zawartość spirytusu wynosi ok. 40%. * Ojczysta * Pan Tadeusz - wódka żytnia o zawartości alkoholu 40% produkowana przez V&S Luksusowa (dawniej: "Polmos" Zielona Góra). Na butelce ilustracja z pierwszego wydania Pana Tadeusza z 1834 roku. * Polonaise - wódka luksusowa o mocy 40%, produkowana na bazie spirytusu zbożowego lub neutralnego przez Polmos Łańcut; sprzedawana w butelkach poj. 200 ml, 500...
Źródło: dlapijakow.fora.pl/a/a,4.html


Temat: OCET
około 96% (dostępny w handlu ma moc 95%). Ponieważ alkohol etylowy tworzy z wodą mieszaninę azeotropową, jest to maksymalne stężenie, które można otrzymać przez rektyfikację spirytusu surowego rektyfikacja Rektyfikacja (destylacja frakcyjna, frakcjonowana, frakcjonująca) – z fizycznego punktu widzenia jest to proces destylacji kaskadowej (wielopoziomowej), w którym każdy stopień procesu jest zasilany produktem (destylatem) poprzedniego. Jednak z technologicznego punktu widzenia rektyfikacja jest procesem jednostkowym, w którym mieszanina ciekła jest rozdzielana na frakcje o różnej (zwykle zbliżonej) lotności. Rektyfikacja w warunkach przemysłowych zachodzi w specjalnych kolumnach rektyfikacyjnych zapewniających adiabatyczne warunki procesu, choć czasami stosuje się ... w laboratoriach chemicznych, gdyż rektyfikacja jest o wiele wydajniejsza niż destylacja prosta. Spirytus surowy (surówka) - wodny roztwór alkoholu etylowego. Zawiera 88% alkoholu. Otrzymywany głównie w gorzelniach przez odpęd spirytusu z zacieru. W procesie rektyfikacji otrzymuje się z niego spirytus rektyfikowany i spirytus bezwodny. 90% jest składnikiem spirytusu skażonego - denaturatu. Otrzymany z odpowiednich owoców (55-75%) jest składnikiem napojów alkoholowych np: koniak, rum, starka, śliwowica, whisky, winiak. Można do niego zaliczyć także bimber. A z czego zacier ? Zacier - mieszanina cukru, wody i drożdży, poddana fermentacji, służy do otrzymywania spirytusu. Powszechnie utożsamiana z zacierem do otrzymywania bimbru. Często cukier zastępuje się owocami itp. Można również zamiast owoców użyć ziemniaków, jeśli skrobia w nich zawarta została wcześniej poddana reakcji hydrolizy, przy pomocy enzymów zawartych ... i 10 dag drożdży – skład zacieru, chociaż często dawało się 5 litrów wody. i dalej tym tropem idąc: Gorzelnia to zakład wytwórczy produkujący spirytus surowy (nie oczyszczony alkohol etylowy) metodą...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=29




 
Copyright 2006 MySite. Designed by Web Page Templates